

Sustainable Minerals Institute

The Ian Morley Prize Presentation Day 2021

The 2021 Ian Morley Prize presentation day includes presentations and panel discussions covering the Centres' research activities and the latest challenges facing the minerals industry.

The event will conclude with the presentation of the 2021 Ian Morley Prize, followed by refreshments.

Program overview:

| TIME | DURATION | ТОРІС | SPEAKER |
|---------------|----------|--|---|
| 9:30 - 9:50 | 20 mins | Introduction | Professor Rick Valenta |
| 9:50 - 10:20 | 30 mins | Keynote from past Ian Morley Prize winner | Dr Maedah Tayebi-Khorami |
| 10:20 - 10:50 | 30 mins | Morning Tea and Poster Session | |
| 10:50 - 11:10 | 20 mins | JKMRC PhD Student Showcase: Developing novel, highly selective reagents for arsenic minerals Correlation of surface chemical heterogeneity at the micron scale with hydrophobicity and particle-bubble interaction forces Exploring chemistry in fluidised bed flotation: Aerosol collector dosing | Lam lan Ku Anran Niu Candice Brill |
| 11:10 - 11:30 | 20 mins | JKMRC staff highlights: Multi-level collaborations and their key role in mineral processing research Soft sensors for minerals processing GHG emission management tools for the mining industry | Associate Professor Liza Forbes Dr Francisco Reyes Dr Mehdi Azadi |
| 11:30 - 11:50 | 20 mins | Panel: <i>Role of integrating the mine value chain in emissions reduction</i> | Chair: Associate Professor Marcin Ziemski Dr Penny Stewart, <i>CEO, Petra Data Science</i> Dr Grant Ballantyne, <i>Director, Technical Solutions,</i> <i>Ausenco</i> Joe Pease, <i>Senior Minerals Consultant,</i> <i>Mineralis; Director CEEC</i> |



| TIME | DURATION | TOPIC | SPEAKER |
|---------------|----------|---|---|
| 11:50 - 12:10 | 20 mins | Open Q & A | All |
| 12:10 – 13:10 | 60 mins | Lunch and Poster Session | |
| 13:10 – 13:30 | 20 mins | BRC PhD student Showcase: Geometallurgical characterisation of cobalt-bearing minerals in tailings at the Capricorn Copper Mine, Northwest Queensland Geometallurgy for the 21 st Century: Exploring new pathways to ore characterisation | Loren Nicholls Torben Wuestemann |
| 13:30 – 13:50 | 20 mins | BRC Staff highlights: The importance of Deep Mining to sustaining my metal production into the future Digital Twin of Queensland - Massive data across all scales ReTail: Opportunities for mine waste volume reduction across the life of mine | Professor Andre van As Associate Professor Steven Micklethwaite Associate Professor Anita Parbhakar-fox |
| 13:50 – 14:10 | 20 mins | Panel: <i>Risks in Mining – how do we</i> address them? | Chair: Associate Professor Anita Parbhakar-Fox Dr Helen Degeling, <i>Director Minerals Geoscience,</i> <i>Department of Resources, QLD</i> <i>Government</i> Dr Evelyn Mervine, <i>Senior Project Geologist,</i> <i>AngloAmerican</i> Edward Holloway, <i>Director, Quantified Strategies</i> |
| 14:10 - 14:30 | 20 mins | Q&A | |
| 14:30 – 15:00 | 30 mins | Afternoon Tea and Poster Session | |
| 15:00 – 15:50 | 50 mins | Ian Morley Prize 2021 Prize Ceremony | Emeritus Professor Don McKee, and Ian Morley Prize 2021 recipient |
| 15:50 – 16:00 | 10 mins | Closing remarks | Professor Rick Valenta |
| 16:00 - 17:20 | 80 mins | Drinks, discussion | Sponsored by Petra Data Science |